Què necessites trobar?

REIVINDICACIÓ I CELEBRACIÓ AL DIA MUNDIAL DEL TEATRE 2017

Publicado el 28 de Marzo de 2017

El passat dilluns 27 de març, va tenir lloc la celebració del Dia Mundial del Teatre en una agenda d’actes conjunta entre l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i els Teatres Públics de Barcelona.


RECORREGUT EN BUS TURÍSTIC PER LA BARCELONA TEATRAL

La jornada va començar a les 11 del matí, amb un recorregut en bus turístic per la Barcelona teatral, mostrant diferents espais de la ciutat on s’ha fet o es fa teatre. En aquest primer autobús, hi van pujar els membres de la Junta de l'AADPC, els encarregats de llegir els dos manifestos a l'acte institucional, membres de les entitats col·laboradores de l'AADPC i periodistes de diversos mitjans. Aquest acte organitzat per l’AADPC, en col·laboració amb Turisme Barcelona i el suport de Fundación AISGE i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, es va allargar durant tot el dia amb un bus que sortia cada hora des de plaça Catalunya.

Aquest trajecte, inspirat en el llibre “Barcelona ciutat de teatres” escrit per Carme Tierz i Xavier Muniesa, va ser amenitzat pel guia i actor David Anguera que d’una manera divertida i distesa explicava la història dels principals teatres de la ciutat al llarg de quatre segles. A partir de les 12 del migdia aquesta activitat va ser oberta a tota la ciutadania i els 5 autobusos destinats al públic es van omplir de gom a gom.


ACTE INSTITUCIONAL DE CELEBRACIÓ DEL DIA MUNDIAL DEL TEATRE

Al migdia, es van reunir al hall del teatre Tívoli actors, directors, responsables de la política cultural i bona part dels propietaris de les sales de Barcelona per fer l’acte institucional de la celebració i un vermut cultural en el que també es va celebrar el 25è aniversari d’ADETCA.

En primer lloc es va dur a terme la lectura per part de l'actriu Pepa López del Manifest de l'AADPC, escrit per ella mateixa per encàrrec de l'entitat i la lectura del Manifest Internacional, escrit enguany per l’actriu francesa Isabelle Huppert, a càrrec de l’actor Enric Major. A continuació es va donar pas als parlaments de Bet Orfila com a presidenta d’ADETCA, Àlex Casanovas com a president de l’AADPC, Juanjo Puigcorbé com a màxim responsable de cultura de la Diputació de Barcelona i Santi Vila com a Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Àlex Casanovas va afirmar en el seu discurs que els sous dels professionals del sector es van reduir molt entre el 2011 i el 2014 i encara no s’han recuperat. I va assegurar que “alguns teatres europeus tenen més pressupost que tot el departament de Cultura de la Generalitat”.

Bet Orfila va dir que “les dades d’assistència i recaptació als teatre catalans estan millorant, però ha recordat que la indústria de les arts escèniques ha patit molt durament la crisi i que “estem molt lluny de recuperar la musculatura de la temporada 2011-2012”, moment clau per la pujada de l’IVA cultural al 21% i la retallada de subvencions.

Juanjo Puigcorbé va senyalar que “el teatre necessita un IVA superreduït del 4%, un 2,4 del PIB en inversió cultural i una llei que promogui de debò el mecenatge”, cosa que en la seva opinió “les administracions catalanes s’esforcen per aconseguir-ho, tot i que la legislació estatal no ens afavoreix gens”.

Santi Vila per la seva part va fer un discurs força conciliador en el que va reconèixer que “s’han aprovat uns pressupostos en els que la partida de Cultura ha quedat curta però que ha estat el primer any, des que va començar la crisis, que s’ha augmentat el percentatge en comptes de reduir-lo”. Així mateix va animar a la professió teatral a “ser exigents amb els polítics perquè l’economia ha començat a millorar però la política encara no ha reaccionat, com demostra que encara no s’ha aconseguit la reducció de l’IVA cultural”. Vila va estar d’acord amb tots els presents en que “les societats, si volen ser dignes, han de posar la cultura en el centre”.



CELEBRACIÓ DE LA FEDERACIÓ DE GRUPS AMATEURS DE TEATRE I ELS ATENEUS DE CATALUNYA

El Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei a dos quarts de vuit del vespre es va convertir en un altre punt neuràlgic de la commemoració. La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) van organitzar un acte que va comptar amb la participació de l'AADPC.

Amb un to divertit, els presidents de les tres entitats van iniciar un manifest dialogat a tres bandes.

El president de l'AADPC, Àlex Casanovas, va demanar més oportunitats per als actors i actrius, que actualment es troben en elevats índexs de desocupació i precarietat.

L'encarregada de presentar l'acte i llegir el Manifest Internacional 2017 va ser l'actriu i secretària general de l'AADPC, Rosa Andreu.


ELS XIX PREMIS DE LA CRÍTICA

A la mateixa hora, a l’antiga Fàbrica Damm de Barcelona, va tenir lloc l’entrega dels premis de la Crítica que Recomana, la plataforma de crítics d’arts escèniques, organitza per tercer any destacant les millors creacions de teatre, dansa, teatre familiar i arts del carrer.

Aquest és el llistat complet de les obres guanyadores:

PREMI GONZALO PÉREZ DE OLAGUER: Imma Colomer

TEATRE
Espectacle: 'Davant la jubilació' (Fundació Teatre Lliure, Temporada Alta)
Espectacle internacional: 'MDLSX' (Enrico Casagrande i Daniela Nicolò / Motus)
Director: Lluís Pasqual ('A teatro con Eduardo')
Actriu principal: Marta Angelat ('Davant la jubilació')
Actor principal: Lluís Homar ('El professor Bernhardi')
Actriu de repartiment: Anna Moliner ('Infàmia')
Actor de repartiment: Lluís Villanueva ('Caïm i Abel')
Musical: 'Scaramouche' (Dagoll Dagom)
Text: 'Infàmia' (Pere Riera)
Dramatúrgia / Adaptació: 'El professor Bernhardi' (Lluïsa Cunillé)
Espai escènic: 'A teatro con Eduardo' (Alejandro Andújar i Lluís Pasqual)
Il·luminació: 'Un obús al cor' (Quim Blancafort)
Vestuari: 'Scaramouche' (Montse Amenós)
Espai sonor: 'Davant la jubilació' (Roger Àbalos)
Sala: La Villarroel
Noves tendències: 'Birdie' (Agrupación Señor Serrano)
Revelació: El despertar de la primavera

DANSA
Espectacle: 'Afasians-The Last Conference' (Los Corderos & ZA!)
Espectacle internacional: 'Nicht schlafen' (Alain Plantel i Ballets C de la B)
Ballarina: Marina Rodríguez ('Kova - Geographic Tools' de La Veronal)
Ballarí: Miquel Fiol ('Back Àbac')
Coreografia: 'Oskara' (Marcos Morau i Kukai Dantza)
Solo: 'Escrit en l'aire' (Cesc Gelabert)
Espai escènic: 'Mongrel' (Kristin Torp)
Música: 'Escrit en l'aire' (Borja Ramos)
Il·luminació: Cube.bz
Vestuari: 'Gold Dust Rush' (Joana Martí)

TEATRE FAMILIAR
Espectacle familiar: 'Renard o el llibre de les bèsties' (Fundació Teatre Lliure)
Espectacle per a joves: 'El despertar de la primavera' (Teatre Gaudí i Origen Produccions)

ARTS DE CARRER
Espectacle: 'Menar' (Joan Català i Roser Tutusaus)