Què necessites trobar?

Homenatge a l’actor i gestor cultural Andreu Solsona

Publicado el 24 de Mayo de 2023

El proper 26 de maig, a les 19 hores, es farà un homenatge a l’actor i gestor cultural Andreu Solsona, al CAT Centre Artesà Tradicionàrius, a Barcelona, coincidint amb el 5è aniversari de la seva mort.

Andreu Solsona va ser un dels membres d’Els Joglars empresonats a La Model de Barcelona per la representació de l’obra de ‘La Torna’ l’any 1978. Aquest fet va mobilitzar el sector de la cultura i a tota la societat en defensa de la llibertat d’expressió. També va marcar la trajectòria d’Andreu Solsona, que va treballar per la cultura des de moltes vessants, sempre en defensa de les llibertats i la llengua, i va esdevenir un activista social molt popular a Badalona.

Andreu Solsona va ser gestor cultural, director del Teatre Zona Nord de Ciutat Meridiana des de l'any 1989 fins el 1999; director del teatre municipal de Badalona, el Teatre Zorrilla, des de la reinauguració el 1999 fins al 2005; també va treballar a l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, i va renovar l’àrea de Publicacions amb la modernització de la revista ‘Entreacte’. Sis mesos abans de la seva mort, Andreu Solsona, junt amb el també actor Ferran Rañé, van cedir l'arxiu de 'La Torna' al fons del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del  Teatre, amb la voluntat de fer-lo accessible per tothom que el volgués consultar i mantenir viva la memòria.

L’homenatge servirà per fer un recorregut per totes les seves facetes, des de les més públiques i notòries fins a les més desconegudes, entre elles, la seva obra pictòrica i literària. L’acte d’homenatge comptarà amb actuacions, intervencions de companys de professió, i es llegiran fragments fins ara inèdits de les seves novel·les.

Els conductors de l’acte seran Ferran Rañé i Elsa Corominas, i l’actor i director Martí Peraferrer s’encarregarà de la direcció escènica. L’homenatge acabarà amb un final lúdic i algunes sorpreses per a tots els assistents al bar del CAT.

BREU BIOGRAFIA DE L’ACTOR I GESTOR CULTURAL ANDREU SOLSONA

Andreu Solsona (Badalona. 1946-Barcelona. 2018) va ser membre d’Els Joglars durant 8 anys. Fou un dels empresonats a La Model de Barcelona per la representació de l’obra de ‘La Torna’ l’any 78. Aquest fet va mobilitzar el sector de la cultura i a tota la societat en defensa de la llibertat d’expressió.

Activista des dels seus inicis del moviment LGTBI a Barcelona també formà part de l’esquerra independentista de Catalunya al voltant del PSAN, i posteriorment del moviment Nacionalistes d’Esquerra des de la seva fundació fins la seva dissolució (1979-1984). El 1983 fou novament detingut en una operació policial relacionada amb l’independentisme basc i posat en llibertat una setmana després. Els últims anys participà activament en la candidatura Guanyem Badalona i a l’ANC de l’Esquerra de l’Eixample.

El compromís de Solsona amb la cultura, la defensa de les llibertats, i la llengua va definir la seva trajectòria, i va esdevenir un activista social molt popular a Badalona.

Comissari de l’Any Internacional de la Joventut, Responsable de Barna-rock i Director de la Biennal de Produccions Culturals Juvenils de l’Europa Mediterrània. Fou director de teatres municipals de Barcelona i Badalona: va dirigir el Teatre Zona Nord, des de l'any 1989 fins al 1999, i el Teatre Zorrilla de Badalona, des de la reinauguració el 1999 fins al 2005. Des d’aquests espais ajudà a créixer a molta gent del teatre, la dansa i la música i més encara contribuí a que el públic en tingués coneixença i gaudís de professionals que ara són a primera fila.

Fou membre del sindicat “Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya” (AADPC), on va treballar com a Director de Les Golfes de CAN FABRA a Sant Andreu, un espai per a la creació i la formació d’intèrprets fins a la seva jubilació. I responsable de publicacions, director de la Revista ENTREACTE (2008) i sotsdirector (2009-2013).

Andreu Solsona té tres obres de creació literària inèdites, la primera d’elles Punt i seguit quedà finalista al Premi Prudenci Bertrana 1991. Polifacètic com era també té obra en dibuixos i pintures.

Afrontà el càncer i la seva mort amb la presa de decisions d’acord a la seva vida, lliure i radical.

Creacions col·lectives, individuals i Interpretacions Andreu Solsona. Teatre, TV i cinema