Què necessites trobar?

Què fa l'AADPC al Pla d'Impuls del Teatre pel període 2023 – 2026?

Publicado el 27 de Febrero de 2024

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya està desenvolupant, en col·laboració amb els diferents agents articuladors del sector del teatre, el Pla d’Impuls del Teatre pel període 2023 – 2026. Des de l’AADPC, Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, organització sindical especialitzada en arts escèniques, audiovisuals i doblatge, liderem dues d’aquestes 22 mesures.  


Codi de bones pràctiques pels processos de recerca i investigació, creació i producció artística

La mesura consisteix, mitjançant un procés participatiu, inclusiu i efectiu, en conceptualitzar, dissenyar i desenvolupar un codi de bones pràctiques, o codi ètic, a aplicar en els processos de recerca i investigació, creació i producció artística en un entorn específic com és el de les residències artístiques en l’àmbit català. La publicació del document està previst per lany 2025.

L’objectiu principal del codi és guiar en el comportament ètic i professional tant de les persones creadores en arts escèniques, com tots els espais, públics i privats, que ofereixen i gestionen activament residències artístiques a Catalunya tot:

- establint estàndards de comportament i funcionament ètic tant per part  dels creadors i creadores com pels espais que ofereixen residències en els 3  àmbits: recerca i investigació, creació i producció;

- definint valors com la integritat, la transparència, el respecte, la diversitat, la conducta personal i professional, la responsabilitat, el foment d’un ambient segur i respectuós, etcètera

- definint-se com una eina per crear ambients de confiança, respecte i col·laboració.

Aquesta acció es desenvolupa amb la col·laboració de Xarxaprod i de la TTP,  i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques.


Mesura de professionalització i suport a la formació

La mesura de PROFESSIONALITZACIÓ I MENTORIA té per objectiu dotar als i les professionals del teatre d’eines per desenvolupar els seus projectes.

El programa dissenyat consta de dos blocs, d’una banda, un itinerari professional formatiu i, de l’altra banda, un programa de mentories.

1. Itinerari formatiu: Aquest itinerari consta de 9 mòduls de gestió legal, administrativa i de projectes que començaran a l’octubre 2024. Els temes que es tractaran són les formes jurídiques, la contractació, la gestió administrativa, els drets, la gestió de projecte i les novetats legislatives. Cada mòdul es farà en presencial en una de les quatre províncies de Catalunya i en streaming, i vindrà acompanyat d’un material complert per explicar els diferents conceptes: vídeos, infografies i guies resums. Es donaran molt d’èmfasi a la conscienciació sindical i la responsabilitat dels i les professionals. 

2. Mentories: L’objectiu principal de la proposta és dotar als i les professionals de projectes teatrals –en fase de plantejament i desenvolupament–, de les eines d’anàlisi, planificació, coneixements legals i de gestió necessàries per incrementar les possibilitats de convertir-los en realitat, i passar del projecte a la realitat. L’acompanyament, que tindrà lloc a la primavera 2025, s’articula a partir de la provisió de recursos i serveis personalitzats, però també a partir de la col·laboració i l’intercanvi d’experiències dels diferents participants, en un marc relacional que facilita el networking i genera sinergies. És una iniciativa que pretén facilitar que, cada any, uns projectes de teatre puguin dur a terme les seves propostes artístiques. 

Aquesta mesura compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Àrea d’Arts Escèniques de l’ICEC.