Què necessites trobar?

COMUNICAT SOBRE LES NOVES MESURES EN MATÈRIA CULTURAL

Publicado el 29 de Octubre de 2020

Malgrat la gravetat de les mesures adoptades, agraïm a l’Honorable Consellera Senyora Ma Àngels Ponsa, la deferència per haver convocat una reunió amb caràcter d’urgència al sector de la cultura amb una gran representació de les associacions, empreses i entitats de les Arts Escèniques (teatre, dansa, circ), la Música i l’Audiovisual, per informar-nos de primera mà de les mesures preses pel Govern de la Generalitat abans de ser publicades als mitjans de comunicació.

Per primer cop, la Conselleria de Cultura s’ha posat en contacte amb els i les representants de les arts escèniques, música i audiovisuals abans de comunicar públicament als mitjans les mesures adoptades pel Govern de la Generalitat i el PROCICAT.

El Departament ha demostrat la seva voluntat d’oferir les eines de què disposa per pal·liar la situació actual mitjançant, d’una part, una injecció econòmica de 17,2 M€ mensuals fins que la situació es normalitzi i que aquest nou tancament afecti el mínim possible a les empreses, companyies i professionals. En aquest sentit, es revisaran i s’adaptaran les bases de convocatòria d’ajuts per a artistes per donar cabuda al major nombre de professionals.

De l’altra, activar línies d’ajuts a festivals i entitats perquè puguin pagar els catxets a les companyies, les anul·lacions de bolos i totes les despeses que es derivin d’aquestes i del tancament de teatres.

Aquesta mesura ha tornat a tocar de ple la cultura, i a partir de demà divendres 30 d’octubre, es prohibeix l’exhibició pública de qualsevol tipus d’espectacle i, per tant, s’obliga al tancament de teatres, sales de concerts i altres espais culturals d’exhibició.

No obstant, les escoles de teatre, dansa, circ i música homologades seguiran obertes i en actiu, i es podran continuar fent assajos, entrenaments, residències, sempre i quan es realitzin en espais tancats tot extremant les mesures de seguretat i higiene. En l’àmbit del doblatge i els rodatges de l’audiovisual, l’activitat no s’atura.

La prioritat del Dep. de Cultura, i de l’AADPC, és que l’activitat es re programi al més aviat possible i evitar les anul·lacions.

La taxa del risc de propagació és actualment superior a l’1,30 i el seu llindar màxim està en 0,90, per frenar aquest augment, el Dep. de Salut i el PROCICAT han decidit reduir la mobilitat anul·lant desplaçaments per assistir a esdeveniments culturals amb públic. La mesura ens pot semblar desproporcionada i podem no estar d’acord, però hem d’aplicar totes les mesures que es van habilitar després del darrer confinament i garantir que cap artista queda desprotegit/ da, i per aconseguir-ho hem de treballar al costat del Dep. de Cultura.

Tan aviat com tornem a la taxa de 0,9, l’activitat cultural i, per tant, l’exhibició, tornarà a reobrir amb públic.