Què necessites trobar?

La sòcia, directora i dramaturga Marta Momblant Ribas presenta la defensa de la seva tesi doctoral

Publicado el 12 de Septiembre de 2023


La sòcia, directora i dramaturga, Marta Momblant Ribas, presenta la defensa de la seva tesi doctoral:

«La Dramatúrgia escènica des de problemàtiques de perspectiva de gènere i de nova creació: estudi de L’enigma di Lea (Portaceli/Argullol/Casablancas) en el marc de la programació operística del Gran Teatre del Liceu (1999-2019)».

L’acte públic es portarà a terme el dimecres 20 de setembre de 2023 a les 16:00 a la Sala de Juntes del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. Av. Catalunya, 35. 43002 Tarragona.

Aquest estudi està centrat en la Dramatúrgia escènica, en el seu procés creatiu i en problemàtiques que suren de l’emmirallament escènic. Té dues parts principals articulades i interrelacionades: 1. Analitzar la programació de les 20 primeres temporades del Gran Teatre del Liceu en el segle XXI en funció de tres criteris; 2. L’estudi escènic detallat d’una obra dins aquest marc.

Els tres criteris esmentats constitueixen tres eixos articuladors del conjunt de la tesi. El primer és la presència de protagonistes femenins transgressores, representants d’aquest arquetipus mític encarnat per múltiples dones del mite, la llegenda o la literatura, de Medea a Tosca o Lady Macbeth de Mtsensk. El segon eix és l’avaluació, dins del marc temporal esmentat de la programació del GTL, de la proporció de dones en la direcció escènica. El tercer eix, per últim, consisteix en analitzar la proporció d’obres de nova creació programades i centrar l’atenció en aquestes, com aquelles que millor permeten copsar, tant en l’acceptació com el rebuig que puguin tenir per part dels programadors, de la crítica i del públic, el reflex social que constitueix una nova producció operística.