Què necessites trobar?

L’AADPC HA PARTICIPAT A LA 40a EDICIÓ DE FIRA TÀRREGA

Publicado el 15 de Septiembre de 2021

L’AADPC ha estat present a Fira Tàrrega que enguany celebrava els seus 40 anys. En aquesta edició, que ha tingut lloc del 9 al 12 de setembre, hi hem anat compartit estand amb les altres associacions professionals d’arts escèniques acreditades a la Fira - ADGAE, APCC, PATEA, TTP i AADPC- sota el lema “Som la teva veu”.


Dijous 9 de setembre a les 17.45 h l’acte d’inauguració de Fira Tàrrega va donar el tret de sortida amb la presència de la Consellera de Cultura, la senyora Natàlia Garriga, de la mà de l’Alcaldessa de Tàrrega, la Sra. Alba Pijuan, acompanyades del Sr. Miquel Curanta, Director de l’ICEC.

El grup va passar per cadascun dels estands de la llotja i va aturar-se també a l’estand de l’AADPC, on l’Ester Bartomeu, vicepresidenta de l’associació, i la Teresa Iglesias, gerent, van donar-li la benvinguda i van comentar alguns aspectes de la situació del sector.


A les 19 h, vam assistir a l’acte de celebració dels 40 anys de la Fira, on se’ns va convidar com a representants de les associacions professionals que formem part de la Fira cada any. L’Ester Bartomeu va ser l’encarregada de dir unes paraules i agrair tota la feina que es fa des de la Fira. Podeu llegir la seva intervenció al final d’aquesta notícia.


El divendres 10 setembre era el dia en què artistes i responsables de programació estaven citats al Jardí Pro, la carpa exterior que Fira Tàrrega va condicionar per a les trobades professionals.


Durant dues hores aproximadament, els socis i les sòcies de les cinc associacions professionals que compartíem estand van tenir l'oportunitat de presentar els seus projectes escènics als programadors i programadores de festivals, ajuntaments i teatres. 

La gerent de l'APCC, Cristina Tascón, va ser la responsable de presentar de l'activitat, donant les directrius als assistents per al correcte desenvolupament de la trobada, agraint a tothom la seva participació i excusant-nos per la impossibilitat de fer un vermut, tal i com havia estat anunciada l’activitat, ja que les normes restrictives de salut i seguretat per la Covid no ho van permetre. 


A continuació alguns dels programadors assistents van fer una petita presentació d’ells mateixos explicant qui eren, a quina entitat representaven i en quin tipus d'espectacle estaven interessats. Un cop acabades les presentacions els professionals de les arts escèniques i els responsables de programació van iniciar les reunions ràpides. De l'AADPC, hi van participar una vintena d'associats i associades. Desitgem que aquestes trobades acabin traduint-se en contractacions i que la major part dels assistents es puguin beneficiar d’aquesta activitat que un any més hem organitzat amb aquesta finalitat.


La resta de dies vam estar a l’estand ubicat a la llotja PRO establint relacions tant amb les altres associacions professionals amb qui estàvem com amb la resta d’estands, saludant als socis i sòcies que venien i donant informació a tots aquells qui s’acostaven al nostre espai perquè ens volien conèixer.
INTERVENCIÓ DE L’ESTER BARTOMEU A L’ACTE INAUGURAL DE FIRA TÀRREGA 2021


Fa 40 anys estàvem en un moment convuls de revolució social: l’intent d'assassinat del Papa, l’intent d'assassinat del president dels Estats Units, el cop d'estat del 23F,... per tant, havien de sorgir coses noves per sortir de la depressió, de la opressió...i evidentment la cultura havia d'estar a l'alçada i abanderar la lluita. Van néixer Vol Ras, El Tricicle, La Cubana, i tants altres.

L'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) també va néixer l'any 1981. Vam sorgir com a organització de caràcter professional i sindical, independent i sense ànim de lucre. Hem treballat durant aquests anys per defensar els drets laborals i la dignificació de la professió. Sempre hem pensat que actuant col·lectivament s'obtenen millors resultats que no pas de forma individual.

Fira Tàrrega era un espai per donar veu a tota aquella creativitat teatral emergent. Poc a poc es va anar consolidant com un projecte ferm que avui en dia té molta força. Voldríem felicitar als organitzadors per la feina feta durant tants anys, i sobretot per la gran tasca que també es fa proporcionant residències a nous artistes i creadors, coordinant-los per a que la seva feina vagi més enllà de la Fira i pugui tenir visibilitat.

Tant l’AADPC com Fira Tàrrega, compartim aquest esperit de lluita per un col·lectiu que contribueix al desenvolupament de la societat, de la cultura i de les arts. Ja fa molts anys que col·laborem plegats i que treballem per la organització d'activitats que ajuden a donar visibilitat al treball dels professionals de la cultura. Poc a poc ha anat creixent una voluntat de treballar junts aportant sempre noves propostes d’activitats que ajudin a millorar l'edició anterior. Els primers anys vam començar a venir d’espectadors, formant part del gaudi de la Fira, i amb els anys vam anar agafant un estand propi, participant en xerrades, presentant Sindicart al 2012 o organitzant activitats com els speed-meetings que ja s’han consolidat com una activitat integrada a la Fira. L’any que vam agafar el primer estand vam tenir comentaris de tot tipus, des dels que ens deien “què hi pinteu aquí?” als que ens deien “ja era hora que vinguéssiu de manera fixe”. A poc a poc tots hem anat veient el sentit de ser-hi, aixoplugant els artistes (associats o no) per a que puguin utilitzar l’estand per fer reunions, per trobar-se amb col·legues, per deixar la motxilla o fins i tot per carregar el mòbil. Són 40 anys d'un llarg recorregut que ens satisfà avui quan veiem que ens anem fent grans i que cada dia som millors.

Des de la nostra revista Entreacte cada any hem intentat donar veu a Fira Tàrrega publicant l’actualitat de la Fira i entrevistes als directors i directores, fent visible que el teatre de carrer ÉS teatre i s’ha de recolzar de la mateixa manera.

Volem agrair la feinada que feu perquè aquest esdeveniment sigui possible any rere any, especialment a gent com en Mike Ribalta que ens coordina a tots per a que hi siguem i ens hi sentim còmodes, que ens ajuda en tot allò que necessitem…què passarà quan tu no hi siguis?

Estem orgullosos com a AADPC de pertànyer una mica a aquesta família i estem convençuts que aquesta Fira de Tàrrega celebrarà molts aniversaris més.

Moltes gràcies.

Ester Bartomeu