Què necessites trobar?

L’AADPC S’HA ADHERIT AL DECÀLEG DE MESURES PER A L’AUDIOVISUAL A CATALUNYA

Publicado el 14 de Enero de 2021

Aquest decàleg ha estat impulsat des de Plataforma per la Llengua, el Clúster de l’Audiovisual i l’Acadèmia del Cinema Català.


Fa deu anys que l’audiovisual en català i el sector professional han estat absolutament desatesos, amb un finançament públic sota mínims i sense una política ferma per a l’adaptació de l’audiovisual en llengua catalana a la nova era digital. Tan sols dues dades: només un 2,1 % de projeccions en català en sales el 2018 i menys de l’1 % d’obres audiovisuals en català a la majoria de grans plataformes digitals. Després de deu anys d’abandonament, la Plataforma per la Llengua, en col•laboració amb l’Acadèmia del Cinema Català (ACC) i el Clúster Audiovisual de Catalunya, posa en marxa una acció reivindicativa i de sensibilització sectorial i social que pretén que els partits i agents polítics del país assumeixi una sèrie de mesures per a situar la nostra indústria audiovisual –i la nostra cultura– al lloc que li correspon, un compromís ferm de treballar per la normalització de la producció i de la llengua catalana en l’audiovisual amb eficàcia i projecció.

Són adequades les mesures de promoció de la indústria pròpia i en relació amb la llengua? Per què si tenim uns professionals de talent, amb projecció internacional, no hem estat capaços de crear cap gran infraestructura per a rodatges de ficció en català? Per què no tenim un canal públic juvenil en català? Per què els centenars de pel•lícules que ja tenen versió doblada o subtitulada en català (subvencionada per la Generalitat de Catalunya) no estan disponibles a les plataformes de vídeo sota demanda?

Per tots aquests motius, s’ha redactat un decàleg de mesures per a l'audiovisual a Catalunya al qual l’AADPC ja s’hi ha adherit per donar suport a aquesta inciativa. S’hi proposen 10 objectius amb mesures concretes i executives que reivindiquen qüestions cabdals com ara més finançament públic, un canal exclusiu per al jovent o una nova llei que actualitzi les que estan vigents.

La presentació en societat i als mitjans de comunicació de les mesures del Decàleg es farà el proper dijous 21 a la Filmoteca a les 12’30h i també es podrà seguir pel Youtube de Plataforma per la LLengua