Què necessites trobar?

SUSAN SARANDON AFIRMA A LA MASTERCLASS DE SITGES QUE “LA IMAGINACIÓ ÉS LA MILLOR EINA CONTRA EL FEIXISME”

Publicado el 11 de Octubre de 2017

Amb aquestes contundents paraules i, malauradament, tant d’actualitat aquests últims dies, va concloure l’actriu Susan Sarandon la Masterclass que va oferir a la carpa Norai de l’Hotel Melià, dins del marc del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. Una cinquantena d’associats de l’AADPC i AISGE van poder assistir a la xerrada gràcies a les invitacions que el Festival va posar a la nostra disposició.


Sarandon va rebre el Premi Honorífic en la 50a edició del Festival i durant la masterclass va estar acompanyada per Àngel Sala, director del Festival de Sitges i pel Sotsdirector artístic, Mike Hostench, que va fer de moderador i traductor.  A més, també seien a la mateixa taula Àlex Casanovas, President de l’AADPC, i Sergi Mateu, Vicepresident i Delegat de Barcelona de la Fundación AISGE, que van ser els encarregats de presentar l’acte, reconeixent la seva admiració per la trajectòria professional de l’actriu nord-americana.


La xerrada va consistir en torns de preguntes efectuades pels assistents i les respostes de l’actriu. Susan Sarandon els va transmetre, jugant amb la complicitat i proximitat amb el públic, la passió per la seva feina, entesa com una professió que “si no la fas, et sents ferit, et fa mal no desenvolupar-la”.


D’entre els papers protagonistes que ha fet al cinema, va destacar el de Helen a Pena de Mort, amb el què va obtenir un Òscar l’any 1995 i de com les històries serveixen per fer un món millor. Aquesta pel·lícula va ajudar al canvi de mentalitat als EEUU respecte la condemna de la pena de mort que es practica a alguns dels seus estats. Va confirmar que Hollywood mai innovarà, i s’han d’explicar històries imaginatives per distingir-se de la resta.


En resposta a com preparava un personatge que no tenia res a veure amb la seva personalitat, va afirmar que “en realitat les persones no som tan diferents les unes de les altres. Només has d’obrir el cor i trobar dins teu els espais que tens en comú amb el personatge”. Llavors, només has d’esperar que et surti de dins aquesta part.


Va explicar també que estava encanta quan feia teatre, encara que no tant participar en les grans produccions de Broadway. Va treure el somriure del públic en afirmar que la diferència entre treballar al teatre i al cinema “era com fer l’amor o masturbar-se”, perquè a les pelElícules no existeix la interacció amb el públic.


L’actriu no va deixar escapar l’oportunitat de parlar sobre la incorporació de la dona al sector cinematogràfic. Va assenyalar que els últims films que ha interpretat han estat dirigits per dones, però de totes maneres, li agradaria tenir l’oportunitat de treballar en molts més projectes de dones.


Pràcticament al final de la xerrada, Susan Sarandon va apel·lar als presents, la majoria dels quals eren actors i actrius, a ser els Guardians dels Somnis. Va aconsellar als professionals del nostre país a afrontar la situació actual de crisi i de manca de produccions suficients per donar feina a tothom i els va aconsellar que “el més important es fer pel·lícules i obres que arribin a l’ànima de la gent”