Què necessites trobar?

ENLLAÇ 2018: LA TROBADA ENTRE ARTISTES I GESTORS CULTURALS QUE HA POSAT L’ACCENT A LA DISTRIBUCIÓ D’ESPECTACLES

Publicado el 12 de Abril de 2018

El passat 5 d’abril va tenir lloc a La Caldera la Jornada Enllaç 2018, la trobada entre artistes i gestors culturals que organitza per tercer any consecutiu l’AADPC, APDC, APCC, TTP i APGCC. Aquest any hem volgut posar èmfasi en la distribució d’espectacles.

Cèsar Compte, gerent de l’APDC, va ser l’encarregat de presentar la sessió i de moderar la taula rodona Com es distribueix un espectacle?, que es va desenvolupar durant la primera part de l’Enllaç. Alina Ventura, de La Maleta d’Espectacles; Pol Gil, especialitzat en distribució internacional; Laura Perramón, d’El Tinglado d’arts escèniques i Daphé Malherbe, de la Cia Mumusic Circus van exposar als assistents la seva experiència en distribució, coincidint en que cap d’ells s’havia plantejat, a l’inici de la seva trajectòria professional, dedicar-s’hi. Les circumstàncies i el fet de creure en un projecte escènic concret durant el seu recorregut professional van ser els motius pels quals van convertir-se en distribuïdors.


Precisament, la raó per la qual les entitats organitzadores havien convidat a la xerrada a estudiants de Gestió Cultural era fomentar entre els futurs gestors un dels aspectes necessaris per l’èxit d’un espectacle: la distribució. Els ponents van suggerir als assistents que la distribució ha de ser considerada per als artistes com una despesa més del projecte, com ara l’escenografia.

Durant la taula rodona, va quedar palès que la figura del distribuïdor en un projecte escènic facilita la feina a artistes i programadors. I com a gestor cultural, contribueix a posar racionalitat al projecte i conscienciar a tot l’equip que allò s’ha de comercialitzar.


El torn de precs i preguntes, amb els aproximadament setanta assistents a la xerrada, va donar pas a la segona part, on gestors i artistes tenien l’oportunitat de mantenir un primer contacte que pogués propiciar la col·laboració futura entre ambdós professionals. Malauradament, la part pràctica d’aquest Enllaç no va ser l’esperada, tant per part de les entitats organitzadores, com per part dels artistes presents. El nombre d’assistents com a gestors culturals per a aquesta activitat va ser menor que els inscrits i la dinàmica es va veure afectada.


Com a conclusió ens quedem amb una peça clau per la continuïtat i l’èxit d’un projecte i que es va comentar durant la xerrada: l’esforç comú, la perseverància i les ganes que surti bé és l’energia que ha de moure tot l’equip (creador, artista, distribuïdor, productor, escenògraf…).