Què necessites trobar?

EL GOVERN ESPANYOL APROVA MILLORAR LES GARANTIES I MODERNITZAR LES RELACIONS LABORALS DEL SECTOR ARTÍSTIC

Publicado el 23 de Marzo de 2022

El passat dia 23 de març es va publicar al BOE el Reial Decret-llei 5/2022, de 22 de març, que modifica el Reial Decret 1435/1985, d’1 d’agost, que regula la relació laboral dels artistes en espectacles públics.

Les modificacions, que entren en vigor el dia 31 de març, són les següents:


• S’amplia l’àmbit d’aplicació subjectiu de l’esmentat Reial Decret –i de l’article 2.1.e de l’Estatut dels Treballadors- donant cabuda a totes les persones treballadores que porten a terme activitats intermitents relacionades amb els espectacles públics i la definició d’espectacle públic.

A partir de 31 de març, el Reia Decret 1435/1985, d’1 d’agost, serà d’aplicació a:

Les persones artistes que desenvolupen la seva activitat en les arts escèniques, audiovisuals i musicals.

L’article 1.2 del Reial Decret recull una llista no exhaustiva de les activitats artístiques incloses en l’àmbit subjectiu. En un primer esborrany del Reial Decret que es va enviar a les associacions representatives del sector no s’incloïa el doblatge i des de CONARTE –confederació estatal de la qual forma part l’AADPC- es va sol·licitar la inclusió expressa. Finalment, el Reial Decret publicat inclou la menció expressa al doblatge.

Persones que realitzen activitats tècniques o auxiliars vinculades directament a l’activitat artística i que resultin imprescindibles per a la seva execució, sempre que no es tracti d’activitats que es desenvolupin de forma estructural o permanent per l’empresa, encara que sigui cíclicament.


• Contracte laboral sempre per escrit

El contractes realitzats a l’empara del Reial Decret 1435/1985 hauran de constar sempre per escrit i la persona treballadora tindrà el dret a ser informada per escrit sobre els elements essencials del contracte signat i les principals condicions d’execució de la prestació laboral, sempre que tals elements i condicions no figurin en el contracte de treball formalitzat per escrit.


• Creació d’un contracte laboral artístic de duració determinada.

Amb la intenció d’amalgamar l’esperit de la Reforma Laboral aprovada a finals d’any 2021 –la qual busca consolidar la contractació indefinida i eliminar la contractació temporal fraudulenta- a l’especificitat de l’activitat artística –prestació laboral de caràcter intermitent on la temporalitat és habitual- s’aprova un contracte laboral artístic de duració determinada d’aplicació a les artistes treballadores que efectivament portin a terme una activitat artística temporal.

Per tant, l’ocupador haurà d’acreditar molt bé la causa de temporalitat que justifica la signatura d’aquest tipus de contracte. Tanmateix, aquest contracte no es podrà allargar en el temps més de 18 mesos en un període de referència de 24, doncs un cop transcorregut aquest període el contracte haurà d’esdevenir indefinit.


• Millora de la indemnització per fi del contracte laboral artístic de duració determinada

Sigui quina sigui la durada del contracte laboral artístic de duració determinada, a la finalització del mateix es meritarà a favor de la persona treballadora una indemnització mínima equivalent a la part proporcional que resulti d’abonar 12 dies de salari per any treballat. Pels contractes artístics superiors a 18 mesos, la indemnització mínima serà l’equivalent a la part proporcional que resulti d’abonar 20 dies de salari per any treballat.


• S’elimina la cotització addicional dels contractes laborals de menys de 30 dies realitzats a l'empara de la relació especial d'artistes i tècnics.

Els contractes laborals a personal artístic, tècnic i auxiliar realitzat a l’empara del Reial Decret 1435/1985, d’1 d’agost, de menys de 30 dies no hauran d’abonar la cotització addicional aprovada per la Reforma Laboral.

Altres apunts a tenir en compte:

A l’exposició de motius del Reial Decret-llei 5/2022, de 22 de març, es recull expressament, tal com vàrem reclamar des de CONARTE, el caràcter intermitent de l’activitat artística. Aquesta menció és important en un any en el qual s’han de desenvolupar legislativament les recomanacions incloses en l’Informe de la subcomissió per a l’elaboració de un Estatut de l’Artista.

L’executiu es dóna un termini de 12 mesos per procedir a l’aprovació d’una nova regulació que vingui a substituir el Reial Decret 1435/1985, d’1 d’agost, que ara es modifica.

Tanmateix, el Reial Decret- llei 5/2022, de 22 de març, també aprova una mesura destinada als i les artistes que no estan inclosos en l’àmbit d’aplicació del Reial Decret 1435/1985:


• Adequació de les quotes d'autònoms a aquells artistes que no presten serveis per compte i sota l’àmbit de direcció i organització de l’organitzador i productor de l’espectacle amb ingressos anuals inferiors a 3.000 €

Així, es preveu un desenvolupament normatiu per al tractament singular en la cotització del règim de treballadors autònoms (RETA) per als artistes amb ingressos anuals inferiors a 3.000 euros, amb la idea de reforçar la protecció social de un col·lectiu que s'ha vist abocat a una situació crítica.

La modificació del Reial Decret 1435/1985 era quelcom necessari per adequar els canvis operats a través de la Reforma Laboral a l’especificitat de l’activitat artística. Així mateix, han trobat encaix en la norma altres reivindicacions contingudes en les recomanacions contingudes a l’Informe de la subcomissió per a l’elaboració de un Estatut de l’Artista com era la inclusió del personal tècnic i auxiliar a l’àmbit subjectiu de la norma o la millora de la indemnització per fi de contracte a fi d’equiparar-la a la resta de contractes laborals temporals.

Tanmateix, queda molt per fer i des de l’AADPC continuem treballant per millorar les condicions laborals dels associats i associades i, per extensió, dels i les artistes treballadores.

Qualsevol dubte o qüestió, podeu realitzar una consulta a l’àrea legal de l’entitat emplenant aquest FORMULARI.