Què necessites trobar?

L’ACADÈMIA DEL CINEMA CREA EL DEPARTAMENT CONTRA ELS ABUSOS EN EL SECTOR AUDIOVISUAL I DE LES ARTS ESCÈNIQUES DE CATALUNYA

Publicado el 05 de Mayo de 2022

El passat dimecres 4 de maig es va presentar el nou Departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, un compromís adquirit per la Junta actual de l'Acadèmia del Cinema Català davant la detecció de més de 150 casos en els darrers dos anys.

És el primer servei d’aquestes característiques a l’Estat espanyol i també pioner en el context de les acadèmies europees, i treballarà a tres nivells: el de l’atenció jurídica i psicològica, el de la prevenció amb un protocol de bones praxis professionals i el de la recollida de dades amb un observatori de les violències masclistes en el context laboral i formatiu de l’audiovisual i les arts escèniques.


Assistència jurídica i psicològica

L’assistència s’ofereix a qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi en l’àmbit audiovisual o de les arts escèniques i que hagi sigut presumpta víctima d’assetjament o abús, incloent-hi l’assetjament sexual, l’abús de poder i la humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat, i es podran presentar denúncies anònimes i casos en els quals els delictes hagin prescrit.

El nou departament funcionarà de forma independent a l'Acadèmia per garantir l'anonimat dels denunciants, amb una línia telefònica (648 526 848), una adreça de correu electrònic (abusos@academiadelcinema.cat) i dues professionals especialitzades en casos d'abusos, una psicòloga i una advocada, que acolliran les demandes i activaran els serveis previstos.

Després de la valoració i l’assessorament a les víctimes, a càrrec de l’advocada Carla Vall (impulsora del Departament juntament amb l’actriu i vocal de la Junta de l’Acadèmia Maria Molins) i la psicòloga Aina Troncoso, el departament les acompanyarà en el seu recorregut judicial i terapèutic a càrrec dels serveis assistencials públics o privats que pot tenir el seu cas, i vetllarà pel seu seguiment. Si s’escau, també connectarà a les víctimes amb teràpies grupals que contribueixin a la seva restauració.

L'advocada Carla Vall i la psicòloga Aina Troncoso

Elaboració d’un protocol de bones praxis i prevenció

En l’àmbit de la prevenció, l’actriu Maria Molins ha explicat que ja es treballa en un protocol específic, on també hi participarà l’Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i l’Assemblea Feminista de Cultura, que serà públic i abastarà tant l’àmbit formatiu com el laboral.

L’elaboració del protocol es farà de la mà de les Conselleries d’Igualtat i Feminismes i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, organismes amb les competències per implementar-lo. També s’establirà contacte amb la resta d’administracions competents per a la difusió del protocol als principals centres de formació en audiovisuals o arts escèniques de Catalunya.

Aquest protocol està previst que estigui enllestit en un termini de 6 mesos i que sigui d'obligat compliment.

La prevenció també es fomentarà amb xerrades obertes per als professionals del sector audiovisual i cursos de formació específica per a professionals de la psicologia i l’educació social.

L'Ester Bartomeu a l'acte de presentació del nou departament

Observatori de les violències masclistes

La tercera branca del projecte és l’observatori de les violències masclistes, que es posa en marxa després de la detecció d’uns 150 casos d’abusos comesos en institucions públiques i privades del sector, comunicats a advocades, psicòlogues i periodistes. Segons l’Acadèmia aquesta és una xifra aproximada, altament concentrada en l’àmbit formatiu i no segregada per gènere, orientació sexual, classe, origen ètnic o àmbit territorial, entre altres variables.

També assenyala que “a aquesta manca de dades, si li afegeix l’escassetat de denúncies, agreujada per la mancança d’atenció especialitzada en un procés emocional i jurídic complex, que fa que moltes víctimes no facin el pas i no arribin als jutjats ni el 10% d’aquests casos, una proporció inferior a la registrada al conjunt de la societat, xifrada en un 20%”.

Un context que confirma la necessitat de crear aquest observatori de les violències masclistes per oferir informació d’una realitat invisibilitzada. La iniciativa també ha de servir per recollir les denúncies (anònimes o signades) de testimonis de males praxis o d’abusos i assetjament a terceres persones.