Què necessites trobar?

AMB LA NOVA LLEI DE L'AUDIOVISUAL, APROVADA AL CONGRÉS ESPANYOL, EL CATALÀ ÉS EL GRAN PERDEDOR A LES PLATAFORMES INTERNACIONALS

Publicado el 27 de Mayo de 2022

Els canvis d’última hora en la llei de l’Audiovisual que ha aprovat el govern espanyol, fan que les grans productores espanyoles i internacionals siguin les que hagin guanyat la partida.

La llei no recull cap de les esmenes que Plataforma per la Llengua i l'AADPC van presentar en el seu moment per evitar la desproporció d’oferta en castellà per sobre de les altres llengües cooficials. Tot indica que la pressió d’aquestes grans corporacions i grups mediàtics sobre el govern espanyol han fet el seu efecte i, per desgràcia, els diners que s’haurien d’invertir en produccions independents no necessàriament aniran a parar a productores petites, sinó que poden anar a parar a filials de les grans corporacions.

Des de el punt de vista lingüístic, també tindrà impacte, ja que podria ser que, excepte petits percentatges en l'obligació de produir en llengües minoritàries, la major part sigui en castellà.

Pol Cruz-Corominas, assessor de Plataforma per la llengua i col·laborador de l’AADPC, posa un exemple molt gràfic en l'entrevista que li va fer ahir en Xavier Grasset, sobre com queda la situació respecte l’obligatorietat de les Plataformes digitals d’invertir en nova producció europea a l’estat espanyol. També explica la desproporció entre les quantitats a invertir per a producció en llengua castellana o en altres llengües cooficials autonòmiques, que és molt gran i evident. Així, mentre que en virtut d’aquesta llei la inversió en català podria no arribar als 7 milions d’euros anuals, en castellà la xifra se situaria entre els 95 i els 135 milions.

Us recomanem veure aquesta entrevista a Pol Cruz-Corominas emesa pel 3/24 que ens ajudarà a entendre millor tot el que s’hi juga l’audiovisual català i també la llengua: