Què necessites trobar?

TROBADA AMB EL MOLT HONORABLE PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, SENYOR CARLES PUIGDEMONT

Publicado el 02 de Mayo de 2017

El passat dia 27 d’abril, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, representada pel seu President Àlex Casanovas, la Vicepresidenta Ester Bartomeu, l’Adjunt de Secretaria d’Acció Sindical i coordinador de la comissió redactora del manifest en defensa del doblatge en català Jaume Costa, l’actriu i membre de la comissió redactora del manifest en defensa del doblatge en català Maria Lluïsa Magaña i la Gerent Tumani León, van celebrar una reunió protocol·lària amb el President de la Generalitat, el Molt Honorable senyor Carles Puigdemont. A aquesta reunió, celebrada en el Parlament de Catalunya també hi va ser present el Conseller de Cultura Santi Vila.

Àlex Casanovas va presentar l’AADPC, fent un resum històric de l’entitat, dels objectius i finalitats que mouen a la Junta Executiva actual, en defensa de la professió. Se li va demanar l’elaboració d’un Pla Integral de Teatre, ja que estem en uns moments de desconcert i de trencament d’estructures i és necessari posar un ordre al sector. Va continuar explicant la precària situació dels actors en general i específicament dels actors de doblatge, les dificultats per signar un conveni des que aquest va caducar en aplicació de l’última reforma laboral, i en particular la situació del doblatge en català, pràcticament inexistent i que arrossega des de molt lluny les conseqüències de polítiques amb manca d’inversió i de regulació, fent referència a la mai desenvolupada Llei de Cinema, així com també a un altre Manifest “Més TV3”, impulsat recentment per entitats i productores de l’audiovisual català, al que també es va sumar l’AADPC exigint més inversió i reclamant una televisió pública forta i referent.

Jaume Costa i Ma Lluïsa Magaña van motivar la presentació del Manifest, matisant que els motius no van ser només per raons de sector o laborals sinó perquè s’està desproveint d’una eina essencial per a la normalització lingüística, una eina acreditada i encara molt necessària. Opinen que els ciutadans estem assistint des de fa temps a una progressiva regressió democràtica i que la nostra llengua no està exempta d’aquests atacs. Que hi ha una gran desproporció d’oferta de continguts en llengua catalana respecte del castellà i que aquest desequilibri encara s’ha fet més evident amb l’aparició de les plataformes de continguts digitals. Afegeixen que doblatge i subtítols poden conviure perfectament sense que una cosa vagi en detriment de l’altra, doncs ambdues són necessàries, i que, en tot cas, hauria de ser el ciutadà qui triés en tot moment en quin format o idioma vol veure un determinat contingut, ja que la tècnica actual ens ho posa fàcilment a l’abast.

El President de la Generalitat va comentar que era coneixedor de la majoria de problemàtiques que li estàvem exposant, però que la crisi havia fet prendre decisions que no havien estat fàcils per ningú. S’havien hagut de rescatar algunes entitats, com per exemple la Corporació de Mitjans Audiovisuals de Catalunya i mantenir TVC. Respecte al doblatge en català es continuarà apostant per defensar la llengua i no es deixarà de doblar al català en la mesura que actualment les economies permeten.

Per tancar la reunió, el President de l’AADPC, Àlex Casanovas, va presentar el primer esborrany de la futura Fundació de l’AADPC. Aquesta proposta va ser molt ben acceptada tant per part del President de la Generalitat, com del Conseller de Cultura i van expressar la seva voluntat de col·laborar com a patrons institucionals.